Tuesday, March 17, 2020

A világkapitalizmus szünetel

Három napja mondom az ismerőseimnek, hogy ebből akkora válság lesz, amekkorát a második világháború óta nem látott senki, sőt, de van rá megoldás, egyszerűen csak meg kell állítani a gazdaságot, de igazán; három vagy akárhány hónapig bezárni a tőzsdét, nincs tulajdonszerzés, nincs fizetés, nincs semmi persze ez így nem megoldható, de úgy meg lehetne oldani, ha minden ország elkezdene pénzt nyomtatni, önteni mindenhová mondjuk a tavalyi évek bevétele-eredménye-fizetése alapján, és utólag azt mondani, hogy ennyi, innen visszaállunk a normál ügymenetre (épp csak ez azzal a veszéllyel járna, hogy az emberek rájönnének, hogy a pénz csak egy közös illúzió).

No kérem, ma reggel ugyanezt olvastam valahol egy korábbi Világbank-vezér, Nobel-díjas közgazdásztól, aki arról beszélt, hogy ez nem gazdasági válság, hanem világháború, és a második világháborúban sem kérdezte senki, honnan van a pénz fegyverre, nem foglalkozott senki költségvetési deficittel. A trükk ugyanis az, hogy a pénznyomtatás ugye azért gerjeszt inflációt, mert serkenti a keresletet, amivel a kínálat nem tud lépést tartani, viszont vígan emeli a szűkös termékek árát, és így tovább ördögi körben. Most viszont ugyebár normális esetben kínálat és kereslet is lenne, de egy rendszeren kívüli tényező mindkettőnek bezavar ezt pedig csak rendszeren kívüli eszközökkel lehet kezelni.

Úgyhogy az USA a CNN szerint egytrillió (!) dolláros mentőövet ad egyszerre a cégeknek és lakosságnak (ez a tavalyi GDP-jük közel 5%-a), a Portfolio szerint a spanyolok a GDP 20%-át, a britek a 15%-nyi összegét; ennyi pénz pedig erről még senki sem ír sehol nincs; ez a spanyoloknál praktikusan azt jelenti, hogy közel 3 hónapig nem kell dolgozni és nem kell termelni, az állam fizet mindent mindenkinek mindenki helyett. Csak hogy viszonyítsunk: a Világbank tegnap még azt dobta be, hogy a teljes 1.000 milliárd dolláros keretét kész hitelként a tagállamok megsegítésére fordítani ehhez képest az USA egymaga ennyi pénzt fog nyomtatni most saját magának, csak úgy. Normális esetben ez az államkötvények kamatának őrült elszállásához és brutális inflációhoz vezetne, de most nem normális eset van, az ismert világrend túlélése a tét. Ahogy a pénzügyminiszterük fogalmazott: a kongresszus majd később foglalkozhat a deficittel.

Mindez a mi szempontunkból azért fontos, mert Orbán Viktor hétfőn egy félmondattal már utalt ugyanerre: azt mondta, hogy a pénzzel nem kell foglalkozni, a forrás felülről nyitott, ami normális működés mellett értelmezhetetlen, ám ha a magyar gazdaságvezetés is háborús logika szerint gondolkozik, akkor már érthető.

A világkapitalizmus mától szünetel.

No comments: