Friday, July 16, 2010

Nem értem (vigyázat, politika)

Tegnap este írtam egy bejegyzést az Európai Központi Bank vs. magyar kormány polémiáról, és gondoltam, ma este majd letisztázom és közzéteszem. Semmi új nem volt benne, csak annak kifejtése, hogy nem igazán értem, miért megy bele a kormány egy eleve vesztes csatába. De aztán ma olvasom a hírt, hogy Stumpf Istvánt jelölték alkotmánybírónak. Azt a Stumpf Istvánt, aki Orbán Viktor helyettese volt, és több ponton sem felel meg az Alkotmánybíróság tagjairól szóló törvényi feltételeknek. Na most, látván az EKB-val való pont ugyanilyen vitát, biztos, hogy a Fidesz ettől még igenis megválasztja majd, legfeljebb előtte megváltoztatja a törvényi feltételeket (ami az EKB-val szemben nem fog menni, úgyhogy annak csúnya bukta lesz a vége, és ha az Európai Bíróság elé kerül a dolog, akkor meg még perköltség is Magyarországot terheli majd). No de vissza a Stumpf-esetre és a törvényi kitételek megváltoztatására: egy hasonló esetben pár napja ugye már történt egy ilyen, szóval ez abszolút benne van a pakliban... de ez nem változtat azon, hogy Stumpfot alkotmánybírónak jelölni azon az alapon, hogy van jogi diplomája (de nem jogászként dolgozik, nincs bírói gyakorlata, nem egyetemi tanár mivel csak docens , és nem foglalkozott 20 éven át alkotmányjoggal), és hogy tagja annak a csoportnak, amelyet Orbán Viktor felkért az új alkotmány kidolgozására, olyan, mintha egy szívtranszplantációt végző sebészcsoport vezetésére neveznénk ki egy orvosi egyetemet végzett tisztifőorvost az ÁNTSZ éléről. Orvos, orvos, de nem feküdnék a keze alá.

Nem vagyok dühös, nem szidom a kormányt, egyszerűen csak nem értem. Hetente, sőt, most már szinte naponta születnek olyan döntések, amelyek rövid- és középtávon úgy-ahogy sikerként adhatóak be a "népnek", lásd pl. a jegybankelnök ügyét (az EU-val szemben is lecsökkentjük, még ha EU-s törvényt sértünk is ezzel, lám, ilyen függetlenek és erősek vagyunk!), de amelyekből a végén ugyanaz sül majd ki, mint 2002-ben, hogy a Fideszt nem azért zavarják el, mert a gazdaságpolitikája rossz lett volna, hanem mert semmibe vette a jogállami kereteket (háromhetenként ülésező hetenkénti parlament, emlékszünk még?). A törvények megváltoztatása, egy új Alkotmány az emberek jogérzetén nem fog változtatni: a Stumpf-szindrómát ők is látni fogják.

Tegnap a Medián egyik főmuftija arról beszélt, hogy a legújabb közvélemény kutatási adatok szerint 66 % támogatja a Fideszt, ami meglepően sok, és csekély csökkenés az egy hónappal korábbi 72 %-hoz képest. 72 - 66 = 6, avagy a Fidesz egy hónap alatt elvesztette támogatóinak kerekekítve egytizedét. "A járvány megtizedelte a lakosságot." Azért ez nem kicsi csökkenés, mindössze egy hónap alatt úgy, hogy érdemi (gazdasági) intézkedésekre (megszorításokra) még nem is került sor. Nem lehet, hogy az egész pályás letámadást mégsem támogatja mindenki olyan egyhangúan?

És hogy miért írok erről? Ezért. Mert kicsit mintha megint mélyülne az a pocsolya.

Update: ugye, hogy nem megy ez erőből? Pedig tegnap még tagadták.

5 comments:

Dirk said...

Valóban érthetetlen, hiszen mindeddig érdemi ellenzéki médiareagálás nélkül, szabadon mozoghatott a Fidesz egészen a NENY kiakasztatásáig, ami annyira magas labda volt, hogy nem különösebb érdem lecsapni.

A választásokat lényegében egy teljesen homályos vízió belebegtetésével hozta a párt, és az utóbbi hetekben kiderült, hogy ilyen világos és koherens politikai filozófiára épülő hatalomgyakorlási koncepció vagy nincs, vagy pedig az még a párt keménymagos szavazóbázisának nagy része számára is érthetetlen. Nem is beszélve arról az ellentmondásról, hogy a kommunikációjában elvi megújulást ígérő párt láthatóan a jelenlegi törvények betű szerinti értelmezése és káderpolitika mentén építkezik. Ezek pedig keményen ütik az előbbit, a Fidesz ismét képtelen lesz önálló, a balliberális oldalétól eltérő demokráciafelfogást elfogadtatni ezen az úton.

Anonymous said...

A posztban és a kommentben foglalt megjegyzések érdemi részével tökéletesen egyetértek. Viszont engedelmetekkel, egyelőre még ez is sokkal jobb a világbajnok szoclib párosfogatnál. Őket azért nem véletlenül hajtottuk el össznépileg a búsba. A jelenlegi szituról csak annyit: kicsi, savanyú, de a mienk.

Ringworm
(aki speciel dafkéból a Jobbikra szavazott)

JJS said...

Hát az elmúlt nyolc év nagy részét valóban nehéz lesz túlszárnyalni. Viszont épp a Jobbik és az LMP parlamentbe kerülésével megjelentek azok az alternatívák, amelyek az MSZP és a Fidesz helyébe is léphetnek akár; ha pedig a Fidesz magára haragítja a szavazók tekintélyes részét (értelmiség, közszolgák, közalkalmazottak, segélyből élők - pretty much the whole society), akkor a teljesítményét a választók önmagához, és nem a szocikhoz hasonlítják majd, és leszavaznak a két új párt valamelyikére. Főleg, hogy a Jobbik látványosan megy jobbközépre - kicsit vicces, hogy a Fidesz ellenében már majdnem hitelesen védik a demokráciát, pl. itt: http://barikad.hu/node/57478 -, az LMP pedig a liberálisok mellett látványosan rástartolt az MSZP-bázisra is. Szóval ezért nem értem, mit akar a Fidesz. Talán arra játszik, hogy az ilyesmi nem számít az emberekhez, vagy hogy úgyis elfelejtik?

Viktor said...

A szomorú az,hogy a Alkotmánybírói posztra lenne alkalmas és FIDESZhez lojális jelölt is.

Egyébként pedig nem tanultak a Barosso blamából sem.

Anonymous said...

A jegybankelnök fizetésének csökkentését most már muszáj lesznek valahogy keresztülverni; akkora ügyet csináltak belőle, hogy iszonyúan leégnének a választóik előtt, ha fülüket-farkukat eleresztenék és hagynák a fenébe. Egyébként - bár tudom, hogy érdemi perspektívából nézve se nem oszt, se nem szoroz - emberileg kissé az én csőrömet is bassza a dolog. És mivel nem vagyok valami ájult nagy törvénytisztelő, ebben az ügyben speciel nekik szurkolok. (A szoclib időkben is volt már rá példa, hogy független állami szervezet éléről személyére szabott törvényalkotással távolították el a nekik nem tetsző vezetőt - emlékeztek a lex Szászra?)

Ringworm