Friday, January 29, 2010

Ha már politika

Az alábbi egy nagyon régi írásom, valamikor a '90-es évek végéről: az eredeti dokumentum gépen már nem is volt meg, egy tűs nyomtatóval, elég rossz minőségben printelt változat szkenneléséből (!) gépeltem be a közzétételhez; szóval elég kacskaringós utat járt be. A minapi politikai tárgyú bejegyzés után gondoltam arra, hogy megosztom veletek. Bármit gondoltok is majd róla, ne fukarkodjatok a véleményetekkel!

Királyválasztás Magyarországon

5 comments:

Ferkó said...

A királyválasztás egy jó téma kár, hogy nincs aktualitása. De ápr.11 után visszatérhetünk rá :)
Ez a szösszenet a T.J. esetleges királlyá koronáztatására született anno?

Komolyra fordítva a szót, te mint politológusféle, milyen realitásokat látnál egy királyságra? Jobb lenne a helyzet? Nem lenne jobb? Érvek, ellenérvek pro és kontra jöhetnek.

Ördögasszony said...

Mint az Abbitkirálynő esetében: tetszett, annak ellenére, hogy politikai témájú írás. Maci rulez. :)

JJS said...

Ördögasszony: Köszönöm :-)

Ferenc: Már nem emlékszem, mi volt a konkrét kiváltó oka. Inkább csak az élmények halmozódása szerintem.

Ami a királyságot illeti, az államforma megváltoztatása - akárcsak a fenti írásban - önmagában nem segít; s ezért megfordítva is igaz, hogy anélkül is lehetne változásokat elérni. Intézményi szempontból a választórendszer jelentős módosításával, egyes felügyeleti szervek (pl. a bíróságok és a nyomozó hatóságok) függetlenségének megerősítésével stb. - de igazi változást a "fejekben" kell elérni. A politikai kultúránk maradt le az érett demokráciáktól: az átlagszavazók alacsony politikai tudatossága (ide értve a pénzügyi, gazdasági tudatosságot is) az oka, hogy a villaépítések és az autópálya-építések panamásai a mai napig ott lehetnek a politikai élet fősodrában.

TREX said...

A Tudástárnak új címe van ám: http://enrawell.wordpress.com/
Tessék javítani a limket! ^^

JJS said...

Igaz: javítva.