Monday, June 07, 2010

Developing Story

Az angol nyelvű hírcsatornákon a Developing Story azt jelenti, hogy soron kívüli tájékoztatást adnak egy folyamatban lévő eseményről. Sokszor együtt jár a Breaking News kifejezéssel, de nem feltétlenül; többnyire kevésbé drámai fejleményeknél alkalmazzák. Pl. nem szakítják meg miatta az aktuális műsort, hanem a legközelebbi reklámblokk helyett jelentkezik be a stúdió vagy a kiküldött riporter.

Nos, mivel azt ígértem, hogy Breaking News itt akkor lesz, amikor befejeztem a Sárkány és Unikornist, ezért jobb híján ehhez a másik fordulathoz kell folyamodnom.

Elkészült a Százháború.

Ez most egészen pontosan azt jelenti, hogy kéziratban kész a szöveg 99 %-a, elejétől a végéig, közben mondatnyi vagy bekezdésnyi foghíjakkal, javítandó és átírandó részekkel, de én (mint szerző) a magam részéről jelentős változtatást már nem tervezek, és nem is látok szükségesnek. Most egy alapos önszerkesztés és gatyába rázás következik, az elnagyolt részletek kidolgozása, az utalások kibontása, az esetleges ellentmondások és a homályos részek kicsiszolása. Ez eltart még pár hétig, de a regény hangsúlyozottan: kisregény érdemi része, a szöveg lényege készen van, és az eddigiekhez képest innen már gyerekjáték. Ami így persze nem igaz, de az biztos, hogy örömmeló.

Ezután a szerkesztő és a tesztolvasók következnek, aztán valamikor, tippem szerint úgy három hónap múlva, a kiadó fejesei. Akikkel ma egyébként beszéltem, és megegyeztünk, hogy a Százháború önmagában kevés még nem tudom pontosan, de nagyságrendileg 230.000 leütés , úgyhogy a megjelenéshez mindenképp ki kell egészíteni, terveim szerint a történethez érintőlegesen kapcsolódó két-három novellával. Hogy ez mennyi idő? Mivel ezek közül egy novella már kész, a másik kettőre pedig van ötletem, remélem, hogy a szerkesztés közben, a nyár folyamán, ezek is elkészülnek. Szóval a magam elé kitűzött cél a teljes gépirat leadására: 2010. szeptember.

Ebbe persze még a szerkesztőnek is van beleszólása (mikor és mennyit ér rá, mennyit kell javítani a szöveget szerinte stb.), továbbá persze mint mindig, most is bármi közbejöhet, ezért hangsúlyozottan senki ne vegye mindezt ígéretnek vagy elkötelezettségnek, egyszerűen csak annak, ami: hogy derűlátó vagyok, és hosszú idő óta úgy érzem, okom van rá. A Százháború az az alap, amire a Sárkány és Unikornis első kötetét építhetem, így végre semmi akadálya, hogy azt is befejezzem. A második kötet pedig már régen kész van. Szóval ez most egy nagyon nagy áttörés.

De hogy ne legyek híján az öniróniának, angolul tudóknak mert magyarul nem találtam itt ez a remek kis idevágó szösszenet. Hát, Brian, ismerem az érzést...


4 comments:

EdBoy worldwide said...

ideális esetben 2011 q1. Várjuk nagyon!

SC said...

Oh, remek! Tesztolvasó akarok lenni! :)

jok

Dirk said...

:beer:

Unknown said...

Vannak még jó hírek?